недеља, 22. април 2012.

MACARONS,šarmantni Francuzi

Ovi fotogenični kolačići su postali strašno moderni.A ja padam na fotogeničnost,šarm i modu:)
Ima mode i u kulinarstvu,a oni su stylish,šarmantni, tres chic!!
Gledam ih već dugo,po blogovima,editorijalima,ma svuda...I naravno da sam morala da ih napravim.
Zaključak je: najfiniji mali kolačić koji sam probala!!
Nije teško,ima podjednake šanse da uspe i da ne uspe.Pokušajte.
Pratite recept i ne eksperimentišite,bar prvi put.Ja sam se pridržavala svega napisanog i uspeli su!
Za testo je potrebno:-110gr. blanširanog badema(ja sam kupila,nisam sama blanširala)
                                 200gr šećera u prahu
                                   90gr belanaca,to je 3 manja jajeta(ostavite belanca na sobnoj temperaturi nekoliko sati,u nekim receptima piše i celu noć,ja sam ih držala 2-3 sata van frižidera)
                                   30gr. kristal šećera
U originalnim receptima potrebno je bademovo brašno,naravno da ga kod nas nema!Zato bademe sameljite pa ih sa šećerom u prahu još dobro usitnite u multipraktiku.Što sitnije to bolje,neka liči na pravo brašno.
Umutite šne od belanaca i postepeno dodajte 30 gr.kristal šećera.

U taj šne umešajte ono "bademovo brašno",i ako želite kolačiće u boji dodajte boju,najbolje onu u prahu.Dodala sam stvarno vrlo malo jer sam želela blage boje macarona.
Dobro izmešajte,ali ne mikserom.Dovoljno da nestane vazduh iz belanaca,žustrim pokretima.Masa će postati pomalo tečna,ako ostane gusta dobićete puslice.A to nije ono što želite.
Pleh obložite papirom i špricom pravite kolačiće željene veličine.Moji su oko 3cm prečnika.Važno je da testo slegne i da ne ostaje vrh na kolačima.Oni koji su mi izgledali prilično jadno,kao razlivena fleka,ispali su bolje od onih koji su na početku izgledali uspešno:)

Ostavite kolačiće da se suše oko 1h pre nego što ih ispečete.Spremni su za rernu onda kada nisu više lepljivi na lagani dodir.Pecite ih 12-15min na 150C.
Prilikom pečenja ne otvarajte rernu.Macaroni su uspešni ako nisu popucali,ako imaju glatku ravnu površinu i najvažnije onaj karakteristični vazdušasti prsten na dnu.
Skidajte ih sa papira pažljivo tek kada se malo prohlade.Ako se zalepe,sa papirom ih prebacite na nakvašenu radnu površinu kuhinje i trebalo bi da ide lakše.
A sada fil!
Ja sam napravila četiri različita,i kombinovala.Tako se dobija divna kombinacija ukusa.Neverovatno koliko lepote u tako malom kolačiću.
Ona tri žumanca koja ostanu umutite penasto sa 3 kašike šećera,dodajte 1 kašiku skrobnog brašna i malo mleka.Ostatak mleka od 2 dcl. stavite da prokuva.U vrelo mleko dodajte žumanca i kuvajte na laganoj vatri dok se ne zgusne(do gustine pudinga).U prohladjen fil dodajte oko 50gr. maslaca.Podelite na dva dela u jedan dodajte aromu vanile a u drugi 2 kašičice nes kafe ili instant kafe u prahu.
I gotova dva fila!
Sledeća dva: Zagrejte do vrenja slatku pavlaku,malo još mutite na vatri.Odvojite dve,tri kašike pavlake u posebnu ciniju.U ostatak dodajte 50gr. tamne čokolade i mešajte dok se ne otopi,a kada se prohladi umešajte 50gr. maslaca i čokoladni ganache je gotov!
Usitnite šaku smrznutih malina,dodajte dve kašike džema od malina i na kraju onu slatku pavlaku kojoj ste dodali 25gr.maslaca.

Ostaje Vam još samo da filujete macarons-e sa po dva fila.Meni su najbolji u kombinaciji malina-čokolada,a odmah za njima kafa-čokolada.

Lepota ovog šarmantnog Francuza je u krckavoj spoljnoj korici,kremastoj sredini i savršenim ukusima.Lepota je u mogućnostima kombinovanja ukusa i boja.
Morala sam da podelim svoje oduševljenje.Ako pokušate da ih napravite javite mi kako Vam se dopadaju.Meni su potpuno savršeni,ni manjeg kolačića ni više ukusa.I molim Vas nemojte ga kvariti euro-kremom,običnim džemom i sličnim filovima:)

30 коментара:

  1. Ovo moram isprobati. koliko komada kolačića dobiješ s ovim receptom?

    ОдговориИзбриши
  2. Bravo majstorice,moj naklon,ja ih još nisam pravila ali sada si mi dala vjetar u leđa ovom svojom divotom,svaka čast!

    ОдговориИзбриши
  3. Njamsi, odlično izgledajo in verjamem da so strašno okusni. Super si!!!

    ОдговориИзбриши
  4. Bravo Jelo stvarno izgledaju fenomenalno,mada zaista zvuci komlikovano i pipavo,skuvaj ovo,pa ono:))) tebi stvarno svaka cast na strpljenju i vidi se na oko da su uspeli.Ja cu da sacekam neki kisni dan pa cu da probam i javljam ti sta sam uradila ,sad mi se ide napolje na sunce:))pozz i hvala sto si podelila ovu divoticu sa nama:)))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. sami macaroni su brzo gotovi i nema mnogo posla,vise ima posla i prljavih sudova oko ovih filova,ali to mozes uraditi dan ranije.

      Избриши
  5. imam samo jedno pitanje,kako ih stavljas u pleh a da ispadnu svi slicne velicine??

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. iz sprica direktno na pleh,od oka:))
      videla sam negde da stave ispod papira za pecenje drugi papir na kome su nacrtani krugovi,ja sam se pouzdala u svoje oko sokolovo:)))

      Избриши
  6. oooooooo, ovi s kavom, vanilijom i čokoladom me posebno privlače!

    ОдговориИзбриши
  7. nemam hrabrosti okušati se u izradi, ali su mi definitivno jedan od šarmantnijih prizora! Svaka čast!

    ОдговориИзбриши
  8. svaka cast moram probati...

    ОдговориИзбриши
  9. Hvala puno na ovome, ima mamu da uhvatim za ruku i jedno popodne da eksperimentišemo zajedno, uspeće valja :)

    ОдговориИзбриши
  10. Hvala na ovako temeljnom i ilustrovanom izveštaju procesa pripreme. Sutra ide post na print pa mami na uvid. Javljam utiske kada ih probamo! :D

    ОдговориИзбриши
  11. Uskoro moram da probam i to bas po tvom receptu, vjerujem ti! :) Uzasavala sam se da ih probam sama napraviti jer mi djeluje strasno komplikovano, ali sad si me jako zainteresovala. Tvoji su savrseni!!

    ОдговориИзбриши
  12. Bravo,..i ja se već dugo vrijeme spremam da ih napravim! nadam se da će to biti skoro
    ugodan vikend!
    annie

    ОдговориИзбриши
  13. ovo prosto ters coveka da ih napravi i pojede odmah.

    ОдговориИзбриши
  14. Pogodi me ravno u srce s ovim postom ;)))! Ne vidjeh ikad prije ovako detaljan tutorial/recept, sa prometnim znakovima protiv grešaka!
    Predvidjela si sve mogućnosti i osigurala nas da ne zastranimo ;) Bravo!

    ОдговориИзбриши
  15. Predobro si to to opisala,probat ću baš ovih dana :)


    http://liliemarlen.blogspot.com/

    ОдговориИзбриши
  16. Hvala na receptu i super tutorialu, izgledaju fantasticno:-)

    ОдговориИзбриши
  17. mmm..izgledaju fantasticno a sigurno su i ukusni...divno

    ОдговориИзбриши
  18. moram probati, pokusavala sam sa drugim recepitma i nikad se ne osuse dobro, ostanu lepljivi i mekani :/

    ОдговориИзбриши