уторак, 7. јун 2011.

011

   Prijateljica me je zamolila da budem vodič kroz svoj grad.Nisam nikada na takav način razmišljala o Beogradu.Tamo gde živite nekako se sve podrazumeva,znate i dobre i one manje dobre strane.Ali kada treba da predstavite svoj dragi grad želite da to bude u najboljem svetlu.
Za ljude koji u njega stižu iz gradova regiona Beograd je neverovatno živ i uzbudljiv.Pravi Big City,reka ljudi,grad koji vri i ključa dvadeset četiri časa.Nas koji živimo u njemu to više ne uzbuđuje,češće nas ta brzina melje i umara.Pogotovo ako imate više od trideset godina:))
     Ne znam baš kako najbolje ovo da izvedem,ali da krenem od onoga što ne treba propustiti.
Centar grada,Terazije,Knez Mihajlova,Kalemegdan.Bilo da samo šetate,želite popiti kafu ili se zabaviti  shopingom.Ovde sigurno imate sve to,za svakog ponešto.

Nezaobilazna je i Skadarlija,duh starog, boemskog Beograda.
Nemoguće je predložiti mesto za dobar ručak u gradu,ima toliko toga.Od Skadarlijskih restorana,Kalemegdanske terase,Zapleta ili Tribece.Pa do Dače na Karaburmi ili Šarana u Zemunu.
Među mladim ljudima Beograd je postao poznat i po "silikonskoj dolini",odnosno po kafićima u ulici Strahinjića Bana.To nije mesto koje bih ja preporučila,ali koga zanima i ta strana grada interesantno je prošetati tuda.Najgušća koncentracija lepotica peglane kose i nadobudnih momaka  je upravo ovde:))
Za dobar shoping najsigurniji su veliki tržni centri Delta i Ušće.Moj izbor je Ušće(na samo zato što mi je od gospodina Miškovića muka)već je i lakše doći do njega a čini mi se i da je izbor bolji.Od skoro, ponovo je interesantan i Choomich design district.Dobra ideja Beogradskih kreativaca,dizajnera i vizionara,svi na jednom mestu!Tu su Ana Ljubinković,Dejan Despotović,Remake...
Posle obilaska Čumića nemojte preskočiti tortu Mona Liza u "Operi" Nušićeva 8.Savršena čokoladna torta sa malina filom!!
U obilasku grada nezaobilazno mesto je i grad u gradu,Zemun.Ovaj deo posta sam čekala:))Gardoš i centar Zemuna imaju drugačiju atmosferu.Još uvek uspevaju da odole dvomilionskom gradu i da sačuvaju pomalo autentičnosti.Zemunski kej je najlepše gradsko šetalište,uz Kalemegdan naravno.
Ovaj post se odužio,a ja imam da Vam pokažem još toliko toga.
Nisam ni pomenula brojne gradske manifestacije BEMUS,FEST,Beogradski Festival Igre,Beogradski Maraton,Sajam Knjiga,Beer Fest,...koncerti koji nas očekuju ovog leta Sting,Amy Winehouse(na moju radost)...Za malo da propustim pozorišta koja su ponos ovog grada Narodno pozorište,Atelje 212,Jugoslovensko dramsko,...Sigurno su za većinu i Beogradski splavovi atrakcija.Ne volim što su baš splavovi proslavili Beograd poslednjih godina.Ali da ima dobre zabave to je sigurno.Za mlađe splavovi,za moju generaciju možda "Reka".Do sad me provod u Reci nije razočarao.
Ako pronadjete vremena svratite i do Ade,i do Zemunskog Lida,velikih gradskih kupališta,ili do nekog od naših šetališta pored vode.Nemaju svi gradovi takvu sreću da su na ovakvim rekama kao što su Sava i Dunav.
Ako Vam se učini da je moj post malo konfuzan,istina je.Iz želje da ništa ne propustim,a jesam sigurno.Nemoguće je da u jednom postu dočaram život metropole.Beograd je budan,nikada ne spava.On ima bulevare sa bezbroj traka i kaldrmu,solitere i male trošne kuće,akademce i narodnjake,buvljake i tržne centre.Kada dođete morate videti sve ovo i ostaće još toliko toga što ćete propustiti.Dobro nam došli!

16 коментара:

  1. Odlican post! Beograd stvarno ima sta da ponudi i mi koji smo u njemu od rodjenja navikli smo na te stvari i ne obracamo paznju,ali dobro je podsetiti se nekih posebnih mesta.

    ОдговориИзбриши
  2. Pa meni si bila divan vodic!! :) A ja se mogu pohvaliti da uglavnom 'znam o cemu pricas', i vidjela sam vecinu sto si spomenula. Zao mi je sto coomich nije bio otvoren kad sam ja bila kod vas, i zelja mi je da kupim barem jednu soljicu ili tanjiric iz remake-a :)

    ОдговориИзбриши
  3. Анониман7. јун 2011. 08:57

    Nikad još nisam bila u Beogradu,premda tamo imamo firmu ali prvom prilikom ću otići! Svi kažu da je prekrasno, nočni život i kuhinja su super... ako budem išla javit ću ti se:)

    Pusa.

    ОдговориИзбриши
  4. Pff kako si rasturila ovaj post. Starno moram tako reći jer finije trenutno ne umem :)
    Ja sam ga upijala pošto sam totalni stranac u glavnom gradu. Sve ono najvažnije i najpoznatije si izdvojila..a mi smo već imale priliku uživati u tvom gradu u gradu :) koji je meni baš prijao..onoliko koliko sam videla.
    Baš sam i Maji rekla. Za koji dan će tačno godinu dana od kako smo sedele u Šaranu..Čoveče, kako ovo vreme leti...
    Još jednom, pohvale za odličan vodić kroz Beograd !!

    ОдговориИзбриши
  5. Анониман7. јун 2011. 17:03

    Gorgeous gorgeous gorgeous photos!

    Xx

    http://chelseasgirl.wordpress.com/

    http://theidea-generator.com/

    ОдговориИзбриши
  6. Ja baš sada sa svojim kolegama organizujem nešto slično u Novom Sadu jer nam dolaze mladi, divni i mnogobrojni ljudi iz Beograda u subotu. Kod mene je Novi Sad uvek kao novi... Možda je to nekome i čudno jer sam ceo život tu ali i dalje odlazim u isti muzej jednom mesečno (iako je duže vreme stalna postavka) i uvek nešto novo otkrijem, i dalje rado gledam naš balet, šetam Jevrejskom i Železničkom ulicom i fotografišem Sinagogu kao turista. Meni NS-a u svakodnevnom životu nikad dosta! Divno si predstavila Beograd u postu, nadam se da ćeš ili si već bila dobar domaćin.

    ОдговориИзбриши
  7. WOW!! All of these photos are so amazing. I would love to visit one day.


    Xoxo,
    http://beatricebalaj.blogspot.com/

    ОдговориИзбриши
  8. och honey!! I'm totally loving the photos, they have SO much atmosphere in it!! GREAT <3

    ОдговориИзбриши
  9. absolutely lovely post. felt like i've been there now.. hehe :) thanks for sharing hon.

    http://tlbvintagelook.blogspot.com/

    ОдговориИзбриши
  10. Анониман9. јун 2011. 22:02

    super, svaka čast

    ОдговориИзбриши
  11. Predivan post,krasno sam prošetala gradom na ovaj način,fantastično si dočarala grad i ono zanimljivo u njemu,uz sve to slike su predivne...dugo nisam bila u Beogradu,ali nakon ovoga stvarno planiram..veliki ti pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  12. Анониман12. јун 2011. 18:16

    Bravo Jelena.Ponosna sam na svoj grad koji prosto obozavam i odrekla sam se zivota u nekim metropolama da bih ostala samo njemu verna,Beogradu:))))

    ОдговориИзбриши
  13. I ja sam za Zaplet i Dacu :) Divna hrana i divan ambijent. Shvatis tek koliko je lep neki grad, kada odes na neko vreme iz njega, ili eto kada ti dodu gosti, pa razmislis sta sve tvoj grad nudi i vidis koliko ima toga, sto ne mozes da stignes da ima pokazes u nedelju dana. Super tekst, stvarno. Ustvari, tema me je bas odusevila :)

    ОдговориИзбриши